• Forside
  • Renovering
  • DIY
  • Indretning
  • Personligt
  • Hus og have
  • Miljøvenlig livsstil
  • Forside
  • Renovering
  • DIY
  • Indretning
  • Personligt
  • Hus og have
  • Miljøvenlig livsstil

10 spørgsmål til maleren vol. 1

januar 10, 2019

Da vi malede loftet i vores TV-stue grønt fik vi en besked fra Malermestrene på Instagram. De skrev, at der historisk set findes mange eksempler på malede lofter i 50’er-boliger som vores, og at det giver en speciel stemning og ro, når vægge og lofter får samme farve. Den besked blev vi rigtig glade for – især fordi det jo netop er et af de dogmer vi indretter efter at være tro mod husets oprindelige stil, og vi vidste ærlig talt ikke, at malede lofter var tidstypisk for den periode.

Beskeden fra Malermestrene gav os ideen til at lave en spørgerunde, hvor I kunne stille alle de spørgsmål I måtte have, som Malermestrene så kunne svare på. Det sagde de heldigvis ja til.

Jeg efterlyste jeres spørgsmål, og I var mange, der havde rigtig gode spørgsmål. I var faktisk så mange der skrev, at jeg har valgt at fordele dem over to indlæg med 10 spørgsmål og 10 svar i hver. Her kommer første indlæg.

Før vi når så langt, vil jeg dog overlade ordet til Malermestrene.

God fornøjelse!

Malermestrene får ordet

Inden vi begynder med at besvare spørgsmål, er der nogle ting, vi gerne vil understrege. Hvert hus har sine behov! Det hus man bor i har sin historie, og hvis man respekterer det, får man sjældent problemer. Denne sætning er ikke ment som en romanstik indledning til, at man skal elske forfald og nyde tidens tand, men mere at man skal respektere, hvad ejendommen er bygget op af.

Vores erfaring inden for malerfaget strækker sig vidt fra ejendomme bygget i 1600tallet til nybyg. Vi har set utallige eksempler på fejlbehandlinger af huse, hvor det har betydet ærgrelser for bygherre. Det kunne for eksempel være, at huse fra starten af 1900tallet er blevet behandlet med mere moderne produkter, som husets materialeopbygning ikke kan bære. Mange gange betyder det afskalninger i stor stil eller indespærring af fugt i murværket, som kan føre til skimmel og svamp. Derfor er det vigtigt at forstå det hus, man bor i. Hvis man til gengæld forstår huset, og bruger de rette materialer, vil man som regel også få et hus, der holder. -Man skal huske, at spørger man til råds hos grossister eller byggemarkeder, så er det først og fremmest en sælger, man står overfor. De kender ikke altid nok til husets ophav, og kan måske ikke altid give den rette vejledning. Spørg en fagmand. Som regel koster det ikke noget at spørge, og en fagmand har dog mere viden og erfaring bag sig. Brug en fagmand, der er vant til at arbejde med såvel restaurering som nybyg, og kender de forskellige produkter og teknikker.

Og så til jeres spændende spørgsmål.

Spørgsmål og svar

1. Diffusionsåben vægmaling på de rå vægge? Kan det anbefales i forhold til “huset kan ånde bedre”?

SVAR: Det korte svar er ”ja, det kan absolut betale sig”. Man får et bedre indeklima, da diffusionsåbne produkter er med til at regulere fugtigheden i rummet, forstået på den måde, at væggene vil optage og afgive fugtigheden i luften. Derved får man et klimareguleret hus.
Diffusionsåbne produkter er dog et vidt begreb, da dem der er baseret på plastik kun er åbne i en vis grad. Jo flere lag, jo tættere og mere lukket bliver malingen. Hvis man vil have et produkt, der forbliver åben, skal man bruge ægte kalk, eller kalk med naturgummi. Her snakker vi ikke om de populære kalkmalinger, som man kan få hos diverse kendte grossister, da der er plastik i! Hvis kalken bliver påført korrekt, vil den ikke smitte af, og samtidig vil den være relativ rengøringsvenlig.

2. Hvordan maler man med størst mulig omtanke for miljø og indeklima?

SVAR: Mange vil jo sige, at man skal kigge efter Svanemærket og den slags, men det er stadig produceret i massevis, og vil derfor alligevel belaste miljøet. Hvis man tænker på miljøet, så vær omhyggelig med opmåling, og køb kun det, du har brug for.
Kalk, tempera, limfarve og linolie er fremragende produkter at bruge med hensyn til miljøet, da de er fremstillet af simple naturlige komponenter og rækker langt.
Mht. indeklima er kalk klart at foretrække, da den er ekstremt basisk, og derfor holder skimmel og svamp nede, samtidig med, den renser luften. Ren win win 😉
Ægte silikatmaling er også en mulighed. Bemærk, vi skriver ÆGTE og ikke silikatmaling fra butikkerne, da de må indeholde op til 10 procent dispension (plastik). Silikaten har en flot ensartet overflade og er forholdsvis nem at arbejde med. Dog er literprisen i den dyre ende. Kalken changerer flot, og giver liv i rummet. Den er også til at købe for fornuftige penge.

3. Kalkmalet hus, som tidligere ejer har malet med plasticmaling, der nu skaller af. What to do?

SVAR: Du har desværre en stor opgave foran dig. Der er ikke nogen nem løsning på problemet, hvis du ønsker et ordentligt resultat. Af med plastikken og begynd med kalken igen. Det er den eneste rigtige løsning. Afrensning af malingen foregår med en spartel og knofedt (ingen stålbørste, da den efterlader små jernstumper, som vil ruste). Alternativt er en kemisk rensning også en mulighed, hvor der smøres en væske på malingen, som derefter tildækkes med plastfolie. Dagen efter fjernes folien, og malingen skulle gerne følge med. Resten fjernes med spartel.

4. Eksisterer der en maling UDEN grunder til fliser i Danmark?

SVAR: Os bekendt gør der ikke. Grundig afrensning af fliserne, slib og derefter på med en god hæftegrunder. Efter anbefalet tørretid kan du så male med slutmalingen. Essensen for at få et godt resultat vil altid være et grundigt forarbejde.

5. Vil I anbefale, at man maler fliser på sit badeværelse? I så fald, hvordan skal de males og med hvad for størst holdbarhed?

SVAR: Ja, kan vi sagtens anbefale, hvis fliserne sidder ordentligt fast på væggen. Man skal dog være opmærksom på, at jo hårdere glaseringen på flisen er, jo mere slibearbejde. Vi bruger en hæftegrunder fra Zisser, der hedder Bullseye123 primer. Vi har prøvet mange forskellige produkter, og denne har i vores optik vist sig , at være den der hæfter bedst.

Behandlingsbeskrivelse:
1. Vask grundigt for kalk og snavs. Brug evt. eddikkesyre i vand 1:5.
2. Efter tørring slibes der grundigt.
3. Afstøvning og grund med hæftegrunder. Brug en lakrulle med korte hår.
4. Skal stå et døgn inden viderebehandling. Krads med neglen for at se, om grunderen bider ordentligt fast. Krads gerne til, så du er sikker på vedhæftningen.
5. Du kan nu male over med din slutmaling. Brug som minimum en god emaljelak. Rulles på med lakrulle med korte hår.

6.+7. Hvad er jeres bedste tip til at fjerne genstridig tapet? / Hvad stiller jeg op med en gipsvæg, der skal have nyt tapet? Jeg kan vel ikke dampe den gamle tapet af?

SVAR (fælles): Genstridigt tapet skal perforeres, enten ved at skære på kryds og tværs over tapetet, eller bruge en såkaldt tiger, som er et værktøj med pigge på, man ruller hen over tapeten. Et dampapparat vil derefter være den mest effektive løsning.
Sidder tapetet på en gipsvæg, bruger man en opløsning af varmt vand og brun sæbe 1:10, pensler det på væggen ad flere omgange med en anstryger. Når tapetet ikke længere optager væske, er den klar til at blive skrabet ned med en spartel. Vær nænsom, for ikke at ødelægge papiret på gipsvæggen.

8. Kan man male direkte på tapet?

SVAR: Hvis tapetet sidder ordentlig fast, er det ikke noget problem. Kommer der enkelte bobler, som ikke har trukket sig sammen, når malingen er tør, kan man skære et kryds i boblen og komme lim ind under. Tryk tapetet godt på plads og mal over. Man kan også skære boblen væk, og så skrabespartle hullet over et par gange. Slib til glat overflade og mal.

9. Er det muligt selv at overmale køkkenskabe i højglans med flot resultat?

SVAR: Ja, det kan man. Gør som følger:
1. Først vasker man det. Her bruger man rent varmt vand, og er der noget som er genstridigt, tyer man til sæbe på området. Undgå for meget afvaskning med sæbe, da det oftest efterlader en hinde og forringer vedhæftningen af malingen. Dette gælder også malerrens/grundrens.
2. Slib overfladen fint, korn 240 eller mere. Bruger man for groft sandpapir, kommer det til at kunne ses gennem malerlagene.
3. Støv af, gerne med støvsuger, så intet støv er tilbage. Før så håndfladen henover emnet af flere gange, så man til sidst ikke kan mærke noget støv eller skidt.
4. Grund med en hæftegrunder, vi anbefaler Zinsser Bulleye 123.
5. Efter en times tid kan man nu lakere overfladerne med den ønskede lak.

10. Kan man male oven på træfinér, fx døre eller køkkenlåger? Hvis ja, hvordan opnås det bedste resultat?

SVAR: Træfiner kan godt behandles. Det er bare et materiale, der som regel medfører gennemslag. Derfor skal disse have 2-3 gange spærrende grunder først. Ellers ikke noget problem. Her kan man bruge samme behandlingsbeskrivelse som ovennævnte.

Det var dét for denne omgang. Hvad synes I om formatet? Hvis der er stemning for det, kan vi jo gøre det sammen med en indretningsartikt, en tømrer osv. Del endeligt jeres tanker i kommentarfeltet.

Og vil I imellemtiden læse mere om Malermestrene, kan I finde dem på www.malermestrene.com eller Instagram.

fagpersonmalermalermestrenemalingrådgivningtips og tricks
Share

Renovering

You might also like

10 spørgsmål til maleren vol. 2
januar 27, 2019
Renovering af indbygget skab
september 13, 2018

Leave A Reply


Skriv et svar Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *




© Copyright Forstadsdrømme