• Forside
  • Renovering
  • DIY
  • Indretning
  • Personligt
  • Hus og have
  • Miljøvenlig livsstil
  • Forside
  • Renovering
  • DIY
  • Indretning
  • Personligt
  • Hus og have
  • Miljøvenlig livsstil

Derfor skal du ikke spartle oven på tapet!

september 8, 2018

Efter at have set denne video fra Flügger, ytrede jeg på vores Instagram-profil, at jeg overvejede at spartle over en savsmuldstapetsvæg, vi har i vores køkkenalrum. Mest af alt, fordi jeg er utålmodig, og ikke orkede at fjerne tapetet, hvis jeg kunne slippe uden om.

Jeg bad om erfaringer fra jer, og det skal jeg love for, at jeg fik. Mere end 50 af jer har skrevet til mig med forskellige erfaringer (tænk engang, at så mange af jer har en holdning til fuldspartel – jeg er vild med det!). Et par af jer havde prøvet det med godt resultat, men desværre skrev de fleste af jer med dårlige erfaringer.

Måske er der andre derude, der sidder med samme overvejelser som jeg gjorde, og derfor samler jeg her op på alle jeres inputs, tips og erfaringer.

1. Når du spartler over gammel tapet, risikerer du, at underlaget bobler op!

Når tapet bliver fugtigt, og det gør det, når du spartler oven på det, kan du risikere, at det løsriver sig fra væggen, fordi limen går i opløsning. Jeg overvejede at lave en lille test på væggen for at se, om det ville give sig, men som jeg senere lærte, så er det ikke nødvendigvis med det samme, at tapetet bobler op. Det kan ske, når du spartler første gang (i bedste fald), eller – oh skreg og rædsel – når du er færdig med at male, og tror, du er i mål. Og så skal du ikke bare fjerne det gamle tapet, men også alt det nye arbejde, du har lavet.

2. Du kan købe en “grunder”, der minimerer risikoen for, at tapetet løsriver sig.

Overvejer du stadig at spartle over tapet, kan du i Flügger få et produkt, der hedder “Wall Fixer” (10 liter koster ca. 1000 kr). Det er en form for grunder, du kan påføre tapetet, inden du spartler over det. Det minimerer risikoen for, at du må starte forfra, men der er ingen garantier. En utålmodig type som mig er generelt tilhænger af at springe over, hvor gærdet er lavest, men ikke hvis det både bliver dyrere OG der ingen garantier er for, at jeg skal lave det hele om igen.

3. Tanken om at fjerne tapet, er værre end rent faktisk at fjerne tapet.

Der var ingen vej uden om for mig. Det savsmuldstapet måtte væk. Jeg havde forinden forhørt mig i Flügger om, hvordan jeg bedst og hurtigst (igen, utålmodigheden) kunne få det væk, og de fortalte mig, at det bedste faktisk er at fugte væggen med helt almindelig sæbevand. De havde også et produkt, der hedder ‘tapetopløser’, men det er noget virkelig giftigt stads, som er usundt at indånde, så det ville jeg gerne undgå.
Mange af jer skrev også med andre tips til at fjerne tapet uden kemi, herunder brun sæbe og vand med skyllemiddel. Og så nævnte en del af jer også, at man kan bruge en tapetafdamper, som blandt andet kan lejes i Røverkøb. Jeg har tidligere brugt en tapetafdamper og kan stemme i med jer, der siger, at den er god. Meeeen, det går lidt langsommere end med vand og sæbe, ved jeg nu.

LÆS OGSÅ: Sådan endte jeg med at fjerne tapetet nemt og hurtigt og uden skadelig kemi.

4. Bonusinfo! Det gamle tapet lugter fælt.

Det er lidt som at lugte til tandtråden, efter man har renset tænder (jeg er ikke den eneste, vel?), og man tænker, det burde jeg måske gøre noget oftere. Gammel tapet er ikke for sarte næser, og da jeg fik det ned, var jeg rigtig glad for, at det ikke længere skulle hænge inde bag spartel og nye flotte vægge og lumre videre de næste mange år.

Tips & Tricks
Share

Renovering

You might also like

Sådan fjernes tapet nemt, hurtigt og uden kemi
september 9, 2018

Leave A Reply


Skriv et svar Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *




© Copyright Forstadsdrømme