• Forside
  • Renovering
  • DIY
  • Indretning
  • Personligt
  • Hus og have
  • Miljøvenlig livsstil
  • Forside
  • Renovering
  • DIY
  • Indretning
  • Personligt
  • Hus og have
  • Miljøvenlig livsstil

Det betyder din farvekode

februar 10, 2019

Jeg har altid boet meget lyst og hvidt. Alle mine tidligere lejligheder har været med hvide vægge og lyse, lette møbler. Omvendt har jeg altid været meget fascineret af indretning med farver og markante tekstiler. Jeg har tit ønsket mig at bo med mere karakter, men har ikke vidst, hvordan jeg skulle gøre.

For hvordan ved man, hvilke farver der matcher? Hvordan farver kan bruges i indretningen? Hvilke farver, der fremhæver, forstørrer, skjuler? Hvilke farver, der samler?

Uden at kunne svare på ovenstående spørgsmål kastede vi os denne gang, i indretningen af vores hus, ud i at indrette os med masser af farver. Helt konkret aftalte vi, at intet rum i huset måtte have helt hvide vægge. Og det har været en frustrerende, sjov og meget lærelig proces. Vi har flere gange måtte male om, fordi det eksempelvis viste sig, at en farve, fremhævede nogle nuancer i vores gulv, vi ikke brød os om, ligesom vi har set hvordan farver, vi aldrig havde forestillet os ville være pæne sammen, matchede fantastisk.

Jeg har derfor sat mig for at lære om farver på et mere teoretisk plan, og den viden deler jeg nu med jer i en række indlæg. Dette første indlæg skal handle om farvekoder, og hvordan vi kan bruge dem taktisk til at finde frem til den helt rigtige farve.

Hvad er NCS-farvekoder?

De mest udbredte farvekoder, som vi bruger i Danmark hedder NCS-koder. Du har måske lagt mærke til, at der altid er en kombination af tal og bogstaver på din malerbøtte, og det er NCS-koden. NCS-koden er ikke bare en tilfældig række tal og bogstaver, men en kode, der helt præcis fortæller, hvordan farven ser ud. Er man meget trænet i farvekoder, vil man alene på baggrund af farvekoden kunne se, hvilken farve, malingen har. Vildt, ik’?

Hvordan læses en NCS-farvekode?

Lad os tage udgangspunkt i et eksempel.

De grønne vægge i vores stue har eksempelvis farvekoden 3010-G40Y.

Når du læser farvekoden, deles den op i forskellige segmenter, der hver især betyder noget for farven. Du læser den således:

30 10 – G 40Y.

30 betyder… De første to cifre angiver mængden af sorthed i farven, hvilket er et udtryk for, hvor mørk farven er. I dette tilfælde er farven tilsat 30 % sort, så det er altså en reativt lys farve.

10 betyder… De næste to cifre angiver kulørtheden, altså hvor stærk farven vil synes. I dette tilfælde er kulørtheden kun 10 %, hvilket betyder, det vil være en grålig nuance, med en svag kulørthed. Jo højere tal, jo højere kulørthed og jo mere vil farven synes kraftig.

På baggrund af de første 4 cifre, kan farvens hvidhed udregnes. Det gøres ved regnestykket 100 – sorthed – kulørthed. I dette tilfælde giver det 100 – 30 – 10 = 60 % hvidhed. Farven vil altså synes relativt lys.

G betyder… Bogstavet angiver primærfarven, i dette tilfælde G for Green. Den kan også være Y (Yellow), R (Red), B (Blue) og N (Neutral).

40Y betyder… I dette tilfælde betyder det, at farven indeholder 40 % gul (Yellow). Det er altså en grøn farve tilsat gul, og vil dermed have et gulligt skær.

I farvecirkel herunder ses alle andre farvekombinationer.

Det er vigtigt at understrege, at farvekoden ikke angiver blandingsforholdet i malingen. Det er altså ikke sådan, at farven er tilsat 30 % sort eller 40 % gul, ligesom der også sagtens kan være andre farver til stede, når farvehandleren blander sig frem til netop denne farve. NCS-koden er et udtryk for, hvordan vores øje opfatter farven, i dette tilfælde en grålig grøn med gult skær.

Hvordan kan jeg bruger NCS-koderne til min indretning?

Nu bliver det spændende, og måske lidt nørdet, for farvekoden kan vi bruge som et taktisk værktøj, når vi indretter.

Når jeg skal vælge en farve, plejer jeg at tage udgangspunkt i et farvekort, jeg kan få i farvehandleren. Her har et brand, eksempelvis Jotun eller Beckers, selv udvalgt nogle farver, som de typisk opkalder på bestemte måder. Farven i vores soveværelse hedder til eksempel ”Fabrikk”, mens den grålige nuance i vores køkken hedder ”Tidløs”

NCS-koderne fremgår sjældent af sådanne farvekort, men du kan altid spørge farvehandleren om NCS-koden.

Når jeg har sporet mig ind på en farve, jeg tror vil være god, køber jeg en prøve, så jeg kan se, hvordan den vil se ud, der hvor jeg påtænker den. Måske får den et andet skær i det lys, der er i rummet, eller måske syner nuancen en smule anderledes i kombination med møbler eller gulv. På baggrund af det kan jeg vurdere, om farven eksempelvis skal være lidt mere rødlig eller mindre gul.

Som eksempel kan vi igen tage udgangspunkt i vores grønne stue.

Lad os sige, jeg kom hjem med farveprøven 5010-G40Y. Jeg synes, den er for mørk. Nu ved jeg, at det er de første to cifre, der bestemmer sortheden, så jeg kan nu bede om en ny farveprøve på eksempelvis 4010-G40Y eller 3010-G40Y for en lysere version af sammen farve.

Nu er jeg måske tilfreds med sortheden, men vil hellere have en blålig grøn mere end en gullig grøn. Jeg skal derfor kigge efter en farve som i stedet for grøn og gul, består af grøn og blå, eksempelvis 3010-B80G, altså en blå med overvejende grønt udtryk.

Jeg synes nu, at jeg har en fin nuance af blå/grøn som er tilpas mørk, men jeg synes den er for grå. Jeg vil gerne have, at farven skinner mere igennem. Jeg ændrer således på kulørtheden ved at forhøje fra 10 % til 20 % eller 30 %. Jeg ender således på farvekoden 3030-B80G.

Således kan man spore sig ind på den helt rigtige nuance, der passer i rummet og med nuancerne i eksempelvis møbler, gulve eller gardiner.

De fleste farvehandler har et NCS-kort man må låne, hvor alle farver, der findes, kan ses. Der kan man altså se, hvordan farven ændres ved, at man ændrer på farvekoden. Det er små ændringer, men som kan gøre en stor forskel, når malingen kommer op på en større flade.

Hvilke farver matcher? Hvordan påvirker farver hinanden? Hvad er varme farver, hvad er kolde farver, og hvilke farver er bedst til hvad?

Hvordan farver sammensættes, hvordan man kan udnytte kontraster og farveskalaer, vil jeg komme ind på i næste indlæg. Hvis I i melletiden har spørgsmål, så hold jer endeligt ikke tilbage. Kommentarfeltet nedenfor er åbent 🙂

Farvefarvekoderfarverindretning med farverncs-farvekoderncs-koderncs-koder forklaret
Share

Indretning

2 Comments


Malle
February 11, 2019 at 10:20 am
Reply

Ej, et dejligt aha-indlæg 🙂 Skulle dog nok have læst det inden jeg malede hele mit soveværelse med Jotuns FRIHET, som desværre er alt for baby-blå og SLET ikke den lysegrå farve jeg ellers gik efter. Øv. Nåh, mit spørgsmål: jeg har en kommode i soveværelset som også skal males. Hvilken farve vælger jeg mon for IKKE at fremhæve den blå farve i væggen? 🙂 Havde tænkt den skulle være en kraftig blå farve, men er det dumt?



    admin
    February 14, 2019 at 10:29 am
    Reply

    Hej Malle. Dejligt du kan bruge mit indlæg, men øv, du har malet dit soveværelse i en for blå nuance.

    Jeg tør ikke gætte på, hvilken farve, der er bedst til at dæmpe væggens blå nuance, for det kommer i høj grad and på lysindfaldet i dit soveværelse. Men jeg vil anbefale dig at prøve med nogle forskellige farverprøver, og se, hvad der fungerer inden du køber den endelige farve.

    Umiddelbart tænker jeg en mørk, dyb blå eller en mørk, dyb grøn, vil skabe en fin ro og kontrast til væggene. Lidt ligesom vores natborde. Har du set dem på min Instagram? Pas med direkte kontrastfarver som gullige/orange nuancer – det vil fremhæve den blå.

Skriv et svar Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *




© Copyright Forstadsdrømme